Selasa, 19 Oktober 2010

Persepsi yang ek-hem

hai semua. Assalamualaikum warahmatullahiu wabarakatuh. ha baca gaya orang nak berpidato gitu. Baru semangat. Jangan baca macam pemegang mohor raja-raja nak buat pengumuman raya tu. Sah-sah la tertidor nanti. hehe.

Sebagai hamba Allah yang mempunyai akal fikiran, kita memang akan berfikir. Bezanya fikir banyak sikit atau cara berfikir.

Hidup dizaman sekarang, zaman jahiliyyah moden.. penuh dengan pelbagai persepsi ciptaan.. Kalau bukan persepsi ciptaan pun, persepsi yang lahir kerana budaya hidup zaman jahiliyyah moden.

eh? kita hidup zaman jahiliyyah ke?.. Ha'a. Zaman Jahiliyyah Moden gitu. Segala jahiliyyah zaman dahulu sudah muncul kembali dalam sarung MODEN. kan-kan? perasan tak?

Bunuh anak.. dulu anak perempuan sahaja. Tapi moden punya ni, laki perempuan pun tak kesah.

Wanita yang dieksploitasi. Dulu hamba sahaja yang dieksploitasi. Sekarang habis segala wanita merdeka pun terkena sekali. Edisi moden punya ni, dah jadi makin dahsyat, sebab, yang dieksploitasi bukan rasa terhina, tapi rasa mulia pulak. Sebab jadi popular.. Hmm mestilah popular, sebab semua orang tahu dia cantik. Poster muka dia ada merata-rata kat tepi jalan. Besar.

Ha.. inilah dia persepsi yang ek-hem tu. Persepsi tak kena. Wanita cantik, gambarnya tertempek di sana sini dikatakan sangat 'MAHAL' dan 'bertuah'.. Waduh-waduh.

Bertuah ke kalau semua orang dah tengok sesuatu yang Allah suruh tutup dan simpan dari pandangan orang ramai?

Apa jadi kalau tak dengar cakap Allah? dapat dosa. Bila dapat dosa.. dapat siksaan Allah. Dapat siksaan Allah maksudnya, Allah murka la kan.. Dah kalau Allah marah dengan kita.. Ada 'chance' ke kita nak merasa nikmat syurga yang Allah janji nak beri pada hambaNya yang taat??

PAstilah tak de 'chance' dah. Kalau dah takde 'chance' untuk merasai syurga Allah.. Maka BERTUAHkah kita???

Tiada ulasan:

Entri terkenal