Sabtu, 5 Jun 2010

Kuang-kuang

Ish serabut betul orang macam ni. Sejuta kali dah buat tak tahu. Lagilah dia buat tahu. Meluat!

Kenapa ye? Dah kita buat tak tahu tu, faham-faham jelah. Tak yahlah datang dekat lagi. Buat sakit hati je.

Lagi tak nak bercakap, lagi macam-macam dia tanya.

Pernah kawan-kawan melalui situasi begini?? Ha, kawan-kawan tahu kepentingan menyambung silaturrahim? Menyambung tali ukhuwah? (Hendaklah dibaca dengan gaya pengacara rancangan kanak-kanak di tv). Hehe

Silaturrahim tak sama dengan ukhuwah. Ingat ia ada perbezaan. Kita jadi salah faham makna silaturrahim dan ukhuwah sebab bahasa Malaysia terjemah dua-dua sebagai persaudaran...

Silaturrahim: Pertalian kekeluargaan (persaudaraan yang terbina kerana rahim)
UKhuwah: Persaudaraan sesama muslim

Kan lain tu. Dua-dua sama penting kena jaga. Siapa yang memutuskan tali persaudaraan, samada silaturrahim atau ukhuwah, tak dapat bau syurga. BAU syurga pun tak dapat, nak masuk?? Usah bermimpi.

Kenapa ada orang tak faham bahasa macam yang penulis tulis di atas? Sebab dia tahu kepentingan menyambungkan silaturrahim dan ukhuwah fillah.. Sebab dia tak nak memutuskan persaudaraan yang telah Allah jalinkan.

Asal tak berlaga angin sikit buat tak puas hati. Asal tak kena sikit muncung mulut.. Macam mana nak pelihara silaturrahim dan ukhuwah fillah??

Salah orang mesti betulkan, sendiri salah bila kena tegur tak boleh terima.. Apa cerita?? Macam mana nak jaga silaturahim dan ukhuwah kalau macam tu?

Hmm saja nak tulis macam ni kali ni. Rasa macam nak buang tabiat.

Tiada ulasan:

Entri terkenal