Jumaat, 26 Mac 2010

Baik tak baik (Siri 1)

Kawan-kawan nak dengar satu cerita? Ini penulis nak kongsi satu cerita panjang dengan kawan-kawan.
.........................................................................................................................................................................
Dulu-dulu, ada sebuah institusi pengajian tinggi datang melawat sekolah dan mempromosi pengajian yang ditawarkannya untuk para pelajar lepasan SPM. Tahu tak apa tawarannya? Menghafal Quran sebanyak 30 juzu dalam masa 18 bulan..

Dengan gembiranya penulis pun balik dan bercerita kepada emak penulis.

"Bagus program ini sesuai untuk si adik"..

Sebab penulis ada seorang adik yang sedang menunjukkan minat menghafal Quran.. Sendiri?? Hehe, malaslah nak hafalkan. PEnulis ni jenis pelupa. KAlau telinga boleh tanggal, mungkin telinga pun penulis boleh tertinggal.. Tak hingin langsung menghafal Quran 30 juzu.. CUkuplah yang dah hafal masa kecik-kecik sampai menengah rendah dulu..

Masa tawaran itu dibuka, penulis masih berada di tingkatan 4. Apabila naik ke tingkatan 5, seorang Ustaz di sekolah datang ke kelas penulis dan berkata..

"Sapa nak pi temuduga DQ pagi ni, jom ikut ustaz"

Tetiba penulis rasa ringan kaki nak bangun ikut. Belum pun sesaat bangun, penulis terfikir;

"Kalau aku g temuduga ni, maksudnya aku akan ponteng kelas. Nanti mak marah pulak.. (kalau mak tahu)"
"Alah tak yah lah bagitahu mak. Pergi je dulu"
"Mak mesti suka punya. Temuduga nak masuk DQ la ni, bukan saja-saja ponteng"

Begitulah penulis berbual sorang-sorang dalam kepala. Akhirnya pergi lah jugak.

Sesampai di tempat temuduga, barulah penulis dimaklumkan. RUpanya DQ hanya mengambil pelajar yang cemerlang akademik dan lancar menghafaz untuk mengikuti program tersebut. Maksudnya, keputusan percubaan SPM mestilah bagus dan markah temuduga hafazan wajib 80% keatas. Jika kurang, secara automatik tidak layak..

Qua-qua.. Penulis pon berbisik dalam hati. Konfem tak dapat masuk. DAh la keputusan percubaan hancus, nak harap markah hafazan 80% keatas?? Hehe, kualikan saja lah niat nak masuk DQ nih. Dengan personaliti yang memang pelupa ini memang mustahil nak hafal Quran.. 30 juzu pulak tu. Kalau penulis terlupa, siapa nak tanggung dosa terlupa tu? Isk-isk.. memang tak sanggup. Tapi dah datang temuduga ni.. Macam mana? Takkan nak balik kot? Jauh.. Nak balik sendiri tak pandai. Akhirnya..

"Masuk jelah dewan temuduga tu, kalau dapat, baguslah. Kalau tak dapat, takpa. BAgus jugak. tak lah berdosa kalau tak ingat apa yang dihafal nanti"

..........................................................................................................................................................................
Ulasan penulis: Inilah nature kita. Belum buat lagi benda baik, tapi dah takut macam-macam. Tapi kalau nak buat maksiat; dah tak de fikir-fikir pun. Main buat je. k, kita sambung cerita.

Tiada ulasan:

Entri terkenal