Sabtu, 9 Julai 2011

Menghias perbuatan dosa.

Assalamualaikum warahmatullah.

Sudah lama penulis tidak berpantun. Jadi hari ini penulis mahu berpantun.

Bangun pagi gosok gigi,
Apakah mugi kita hari ini..?

Ha pantun dua kerat sudah. Tidak larat berfikir panjang. hehe.. sedikit hampeh disitu. harap maaf. =p

Mugi hari ini adalah, perbuatan dosa yang kita hias dan campur dengan perbuatan pahala.. atau perbuatan pahala yang kita campur adukkan dengan dosa. [samalah kan?]

Contoh 1

Saya mahu makan.. Makan itu ibadah. Ia wajib untuk menguatkan badan agar kita boleh beribadah. tetapi keluar makan dengan orang yang tidak halal kita bergaul dengannya..

Atau
berbelanja berlebihan demi makanan yang akan mengenyangkan perut. Oh, sekali sekala je makan mewah macam ni. Apa salahnya? Keras betul awak ni.  itu pun tak boleh.

Walaupun sekali sekala.. Ia tetap akan dikira oleh Allah.. Alangkah baiknya jika wang itu disalurkan pada jalan Allah.. Agar wang itu menjadi saksi perbuatan baik kita di dunia..

Contoh 2

Apa salahnya saya berhias sedikit? Bukannya saya tidak menutup aurat.. Hanya dengan memakai tudung yang bergemerlapan sahaja..

Penerangan

ya itulah cara musuh kita mengelabui mata kita dengan dunia. Mereka tidak mengheret kita ke kancah HARAM JELAS. tetapi mereka mengheret kita ke kancah KELABU HALAL HARAMNYA..

Jika di ajak menonton filem lucah, pasti kita akan menolaknya..

Tetapi mengajak kita menonton sikit-sikit sahaja adegan cium/peluk lelaki dan perempuan.. Maka kita merasakan.. tidak mengapa sikit sahaja.. Ketika adegan itu, berpalinglah..

Sedarlah..

itu hanyalah HELAH untuk kita terperangkap dalam maksiat yang lebih besar. Akhirnya kita merasa biasa sahaja berpegang tangan lelaki dan perempuan yang bukan mahram.. Biasa sahaja gelak tawa lelaki dan perempuan..

Tiada lagi rasa tidak sedap hati..

tiada lagi rasa susah hati melepaskan pandangan pada yang bukan mahram..

hati kita beransur kurang sensitif dengan dosa..

kerana perbuatan kita yang sebenarnya sedang MENGHIAS DOSA dengan pahala. kita sedang MELOJIKKAN perbuatan dosa kita itu sebagai TAKPA dan BOLEH DIMAAFKAN..

Dosa kecil akan menjadi besar setelah kita memandang remeh akan dosa tersebut..

Selamat bertaubat.. Hanya Allahlah sebaik-baik penerima taubat.

Penulis juga tidak terlepas dari dosa dan godaan syaitan. Semoga Allah memberi keampunan pada kita.

Tiada ulasan:

Entri terkenal