Ahad, 7 November 2010

Jauh yang dekat, dekat yang jauh

Selamat pagi. Selamat bersolat SUBUH. Selamat membaca ma'thurat. Selamat membaca Quran. Ok, dah buat semua ini, baru boleh baca sambungan kat bawah.

Kawan-kawan pernah jumpa orang baru? Ala kenalan baru la. Mesti pernah kan? Tak pernah jumpa kawan tu, tapi rasa macam dah lama tak jumpa. Atau baru kali pertama jumpa, tapi macam dah sepuluh tahun tak jumpa kawan lama.. Kan? pernah kan?

Ok, satu lagi peristiwa pulak.

Eh? hari-hari jumpa. Pergi mana-mana pun jumpa. Pendek cerita memang jumpa setiap harilah. tak pernah tak jumpa pun. Tapikan, macam tak pernah kenal. Bagi salam tidak, senyum pun tidak.. apatah lagi nak layan kita bercakap.. atau bersoal jawab. Lagi lah sekali-kali tidak..

Hmmm. Itulah yang penulis mahu cakap. Yang dekat tapi sebenarnya ja-uuuuuuhhhhhh sangat. Dan Yang jauh, tapi sebenarnya de-kaaaaaattttt sangat.

Kan Allah pernah cakap, kalau kita guna segala kekayaan kita seluas langit dan bumi, untuk berbaik dengan manusia atau mempertautkan hati manusia.. takkan boleh punya.

“walaupun kamu membelanjakan semua (kekayaan) yang berada di bumi, niscaya kamu tidak dapat mempersatukan hati mereka, akan tetapi Allah Telah mempersatukan hati mereka”.
Al-Anfal: 63

Maka dengan itu, sedar atau tidak, ketahuilah bahawasanya, persaudaraan sesama ummat Islam itu asasnya adalah IMAN kepada ALLAH. Kalau pincang iman pada Allah, maka pincanglah ukhuwah fillah kita. 

Kawan-kawan nak tahu lebih banyak tentang ukhuwah fillah?? Hmm rajin-rajin lah membaca. Banyak contoh dalam kisah-kisah sahabat Rasulullah dahulu.. 

Tiada ulasan:

Entri terkenal